5 Şubat 2012 Pazar

Matematik Çözümlü Soruları - Kartezyen Çarpımı Uygulama Testi

Matematik konuları arasında Matematik lise 1.sınıf kartezyen çarpımı konusu için hazırlanmış 20 tane sorudan oluşmuş çözümlü uygulama testini bu sayfamızda izleyip bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz...

Kartezyen çarpım kümesinin eleman sayısının bulunmasını sözel olarak şu şekilde tarif edebiliriz;
Kartezyen çarpımına katılan kümelerin eleman sayılarının çarpımına eşittir. A kümesinin eleman sayısı s (A) ve B kümesinin eleman sayısı s(B) ise, s(AxB) = s(A) x s(B) dır.

jhhj

Kartezyen Çarpım Özellikleri Gösterilmesi Konu Anlatımı

Kartezyen Çarpımı nedir?: X ve Y boş olmayan iki küme olmak şartıyla, birinci bileşenleri X kümesinden, ikinci bileşenleri B kümesinden alınarak oluşturulan tüm sıralı ikililerin kümesine, X ile Y kümelerinin kartezyen çarpımı denir.

Kartezyen çarpımının tanımını yaptıktan sonra özelliklerini, kartezyen çarpım kümesinin eleman sayısı ve bağlantılı diğer konuların anlatımını videoda izlemenizi tavsiye ediyoruz.


Matematik Konu Anlatımı Sıralı İkili Kartezyen Çarpımı Bağıntı

Sıralı ikili; A ve B boş olmayan iki küme olarak verilmekte ve A kümesinin bir a elemanı ile B kümesinin bir b elamanı alınarak oluşturulan (a,b) çiftine sıralı ikili veya yalnızca ikili denmektedir.
Öncelikle Matematik Kartezyen Çarpım ve Bağıntı konusunu anlayabilmek için Kümeler konusunun iyi bilinmesi ve sonrasında sıralı ikili gibi temel kavramların öğrenilmesi gerekmektedir.
Aşağıdaki videoda konuyla ilgili bilgileri bulabilirsiniz...